Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από φίλο και μπορείτε να το σχολιάσετε στο link: http://roumeliotisdimitris.pblogs.gr/2007/06/mesogeiakh-diatrofh.html

Όπως οι περισσότεροι απο εμάς, έτσι και εγώ "μπήκα" στην διαδικασία να ανακαλύψω τι σημαίνει Μεσογειακή διατροφή. Πρώτη επιλογή (και εύκολη) η.......
 αναζήτηση στο διαδύκτιο. Άπειρες σελίδες, πλήθος πληροφοριών, πάρα πολλοί ειδικοί, μεγάλη σύγχηση. Παρ΄ όλα αυτά, σιγά σιγά άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Πρώτη ξεκάθαρη εικόνα: Η μεσογειακή διατροφή είναι εποχιακή διατροφή. Σε πιό απλά ελληνικά, κάθε πράγμα στο καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Ντομάτα τρώμε το καλοκαίρι και όχι τον χειμώνα. Η άσκηση που χρειάζεται λοιπόν είναι να μάθει κανείς (αναφέρομαι στους ανθρώπους κάτω των σαράντα ετών κυρίως) ποιο φρούτο ή δημητριακό "βγαίνει" κανονικά στην εποχή του.

Δεύτερη ξεκάθαρη εικόνα: Η μεσογειακή διατροφή είναι τοπική διατροφή. Τρώμε κατά βάση αυτό που παράγει ο τόπος μας, ο οποίος φυσικά δεν παράγει ανανά. Παράγει όμως ντομάτα. Στην πόλη της Αθήνας σήμερα; Πρίν απο πολλά χρόνια κάθε πόλη της Ελλάδας παρήγαγε ντομάτα.

Τρίτη γεμάτη εκπλήξεις εικόνα: Τα περισσότερα προιόντα της μεσογειακής διατροφής, ιδιαίτερα αυτά της Ελλάδας, καταναλώνονται απο την εποχή του Σωκράτη και του Αριστοτέλη. Γιατί τα περισσότερα; Διότι αγαπητοί μου ντομάτα στην αρχαιότητα δεν υπήρχε.

Τέταρτη "συνειδησιακή" εικόνα: Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα μπορείτε να τα μάθετε ρωτώντας την γιαγιά σας, η οποία εάν ξεπερνά τα εβδομήντα, το γνωστικό της επίπεδο στο θέμα μας είναι κορυφαίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου