Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Sunday Bloody Sunday

1)Ακόμη μία συναυλία των U2 στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε.
Εμείς στην Θεσσαλονίκη είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε πριν 13 χρόνια σε μια υπέροχη συναυλία, βράδυ Παρασκευής, δυο βήματα μακριά απ' τη θάλασσα.
Είχαμε ακούσει τον Bono να μας λέει, στα Ελληνικά παρακαλώ, «Απορώ γιατί περίμενα τόσον καιρό να έρθω σε αυτόν τον μυθικό τόπο».
Έμαθα ότι στην χθεσινή συναυλία ο Bono είπε πως "οι Ιρλανδοί έχουν πολλά κοινά με τους Έλληνες και όχι μόνο το ότι είμαστε απένταροι".
"Κοινό χαρακτηριστικό είναι οι άνθρωποι, που ως ξεχωριστοί στο μυαλό και την καρδιά και μπορούν να πάνε μπροστά τις χώρες τους. Δεν εξαρτώμαστε από τις αγορές χρήματος".
Πάντα επίκαιρος ο Bono και οι U2 είτε τραγουδώντας είτε μιλώντας.

2)Όμως η ανάρτηση έχει να κάνει και με άλλο θέμα.
Με την ιστορία.
Με την ιστορία του τραγουδιού sunday bloody sunday.
H ματωμένη Κυριακή ήταν η Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1972 στο Ντέρυ της Βορείου Ιρλανδίας, όταν άγγλοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων άνοιξαν πυρ κατά μιας ειρηνικής πορείας 10.000 καθολικών, που ζητούσαν την αποχώρηση των Βρετανών από τη Βόρειο Ιρλανδία και ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. 14 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και 6 παιδιά. Πολλοί διαδηλωτές πυροβολήθηκαν πισώπλατα, καθώς έτρεχαν να αποφύγουν τα τεθωρακισμένα οχήματα των Βρετανών.
Η διεθνής κατακραυγή που ξέσπασε ανάγκασε τη Συντηρητική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έρευνα του αιματηρού συμβάντος. Ο αρχιδικαστής, που επελήφθη της υποθέσεως, δεν απέδωσε ευθύνες στους στρατιώτες, επειδή δέχθηκε τον ισχυρισμό τους ότι πυροβολήθηκαν πρώτοι από κάποιους διαδηλωτές, παρά τις περί του αντιθέτου καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.
Μετά απο την περιληπτική ιστορία της ματωμένης Κυριακής ας ακούσουμε το κομμάτι των U2 γιατί ειλικρινά πρόκειται για αριστούργημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου