Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Οι Πυραμίδες της Σπατάλης

Ντοκιμαντέρ που έδειξε ο σκάι στις 16-4-2012 διηγείται την άγνωστη ιστορία της «συνωμοσίας του λαμπτήρα» από την αφετηρία της το 1920 μέχρι και σήμερα, προβάλλοντας το συνεχώς αναπτυσσόμενο πνεύμα αντίστασης των καταναλωτών, αλλά και την αντιστοιχία ανάμεσα στα απεριόριστα υλικά αγαθά και τον – ορισμένου χρόνου ζωής – πλανήτη μας.
 Έως το 1924 οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες διαρκούσαν 2500 ώρες . Τότε δημιουργήθηκε ένα καρτέλ μεγάλων εταιρειών κατασκευής λαμπτήρων ( ο ΦΟΙΒΟΣ ) που υποχρέωσε όλες τις εταιρείες να κατασκευάζουν λαμπτήρες που θα ζούνε 1000 ώρες το ανώτερο .'Έβαζαν και πρόστιμο στις εταιρείες που ξεπερνούσαν το όριο !
Σε έναν πυροσβεστικό σταθμό των ΗΠΑ υπάρχει ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας που φέγγει συνεχώς πάνω από 100 χρόνια . Κατασκευάστηκε σε ένα... μικρό εργοστάσιο του Οχάιο τον 19ο αιώνα .
Μετά το 1924 κατατέθηκαν πατέντες για..... διαφόρων ειδών λαμπτήρες . Ένας από αυτούς θα διαρκούσε 100.000 ώρες ( 11 ώρες ημερησίως για 25 χρόνια ! ) . Καμία βιομηχανία δεν τον κατασκεύασε .
Στους εκτυπωτές υπάρχει ένα τσιπάκι που μετρά τις σελίδες που εκτυπώνονται . Μόλις μετρήσει 5000 σελίδες , μπλοκάρει τον εκτυπωτή και βγάζει ένδειξη βλάβης !
Σε άλλους εκτυπωτές υπάρχει αισθητήρας που μετράει το μελάνι που φτύνει ο εκτυπωτής ( σε ένα σφουγγαράκι ) όταν καθαρίζει την κεφαλή . Μόλις το σφουγγαράκι γεμίσει μπλοκάρει τον εκτυπωτή .
Οι εταιρείες λένε "ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ . ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ" .
Ένας Ρώσος προσφέρει δωρεάν λογισμικό που μηδενίζει το μετρητή μελανιού και ο εκτυπωτής ξαναδουλεύει κανονικά !
Η Duppont το 1940 κατασκεύασε ένα νήμα για καλτσόν φοβερά ανθεκτικό ( το καλτσόν γινόταν και σχοινί ρυμούλκησης ! ) .
Η εταιρεία διέταξε τους χημικούς της να το κάνουν πιο ασθενές διότι τα καλτσόν δεν χαλούσαν ποτέ !

 Μια ανατολικογερμανική εταιρεία κατασκεύαζε τους λαμπτήρες NARVA με μεγάλη διάρκεια ζωής .
Επιχείρησε να πουλήσει το προϊόν στην Δύση . Δεν το δεχτήκανε !
Μετά την επανένωση των Γερμανιών , το εργοστάσιο το κλείσανε !
Το φαινόμενο της «συνωμοσίας του λαμπτήρα», της σκόπιμης δηλαδή αχρήστευσης ενός προϊόντος με σκοπό την αύξηση της ζήτησης του από τους καταναλωτές, έχει κάνει την σύγχρονη οικονομία να κάθεται πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα. Από τις λάμπες και τα εσώρουχα από νάιλον μέχρι τους εκτυπωτές, οι κατασκευαστές φτιάχνουν τα προϊόντα τους έτσι ώστε κάποια στιγμή να χαλάνε, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους καταναλωτές να τα αντικαθιστούν αντί να τα επισκευάζουν...
Τα παραπάνω είναι μερική περίληψη του ντοκιμαντέρ το οποίο μπορείτε να δείτε στο  http://vimeo.com/45229643#at=2052

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου